Ползите от консумацията на Зехтин !

Ползите от консумацията на Зехтин !

16 януари 2020

Арголис - Зехтин от Пелопенес 

 

На полуостров Пелопонес в Гърция свежият полъх на морето и топлият климат, в съчетание с плодородната земя, раждат прекрасен сорт маслини, от които се прави най - вкусният зехтин. Зехтинът "АРГОЛИС" е създаден с много любов, но и с внимателно следене на качеството.

 

Има различни видове зехтин - студено пресован, рафиниран, от костилка, салатен микс.

 

Студено пресованият зехтин е с най - добро качество. Той се произвежда по традиционен начин, без допълнителна обработка и е натурален продукт, който е с киселинност от 0-1%.  Важно е също той да се опакова в стъклено шише, по възможност тъмно на цвят /зелено или кафяво/ или в метална тенекия, за да не се окислява от светлината. Студено пресованият зехтин е подходящ за всякаква употреба - за директна консумация, термична обработка и т.н.

 

Рафинираният зехтин е много добър за термична обработка /готвене/, защото неговата киселинност е стабилизирана при рафинирането. Затова той често се предлага в пластмасови бутилки. При него също е важно да се следи процента на киселинност, обозначен на етикета - обикновено той е малко по-висок от този на студено пресования.

 

Зехтинът от костилки е подходящ също за всякаква употреба. При него е постигнат оптималният баланс между добро качество и разумна цена.

 

Салатният микс или т.нар. салатен зехтин е микс с около 15-20% съдържание на студено пресован или рафиниран зехтин и слънчогледово олио. Подходящ за приготвяне на леки заливки и дресинги за салати и зеленчукови предястия. Важно при него е на етикета да бъде обозначено процентното съдържание и вида на зехтина, който е използван, за да бъдете наясно какво точно купувате.

Обърнете внимание, какъв зехтин купувате. Това са основните видове зехтин. Всякакви други наименования от сорта на "чист" или "лек" зехтин са всъщност търговски трикове и трябва внимателно да потърсите обозначен ли е процентът на киселинността му, преди да го предпочетете. 

 

ТАЙНАТА НА ЗЕХТИНА НАЙ - СТАРОТО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО В СВЕТА

ИЛИ КАК ЗЕХТИНЪТ ПОМАГА НА ЗДРАВЕТО.

 

Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна. Извлича се от плодовете на маслиновото дърво – растение, което е било почитано от всички древни цивилизации. Неговата легендарна издръжливост го е превърнала в символ на възраждането и вечния живот.

 

Цялата средиземноморска кухня е вдъхновена и подправена с този ценен продукт.

 

В днешния начин на живот необходимост е здравословното хранене. Зехтинът е най - здравословната и най - бедна на калории мазнина. Този уникален продукт е извор на витамини А, B, С, D, F, K и Е. Богат е на линолова и олеинова киселина, фосфор, желязо, белтъчини, минерали, полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.

 

Установено е, че зехтинът дава добър оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно - съдовите заболявания, предотвратява инфаркти и инсулти. Повишава имунитета, действа благоприятно върху зрението. С негова помощ може значително да се намали нивото на лошия и да се увеличи добрият холестерол, да се нормализира артериалното налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени. Помага при смущения в храносмилането, хроничен запек, пречиства червата и подобрява работата им, използва се за лечение на язви, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата. Зехтинът забавя протичането на процесите на стареене в организма.

 

Така стигаме до въпросът за отслабването. Голям плюс на зехтина в борбата с килограмите е, че употребявайки го с храната, вие можете да забравите за мъчителните диети, които макар даващи добри резултати, вредят на здравето, нарушавайки обмяната на веществата, лишавайки ви от необходими витамини и минерали. След месец употреба на студено пресован зехтин ще свалите от теглото си между 3 и 5 килограма, без да се ограничавате в храненето си. Резултатите са дълготрайни, защото организмът ви ще се пречисти напълно и ще се насити с полезни вещества.

 

Хубаво е жените да употребяват редовно продукта, защото той е източник на младост, вътрешното и/или външното му приложение омекотява кожата, като и придава здрав вид и оказва подмладяващ ефект.

 

Зехтинът помага и при проблеми със забременяването, защото ненаситените мастни киселини в състава му нормализират работата на половите жлези, допринасяйки благоприятно за зачеването. 


Днес зехтинът е разпространен и добре познат продукт. Известни са ни неговите вкусови качества и особености, лечебните му ползи. И днес сме впрегнали силите си да открием още и още нови начини да оползотворим бутилките „течно злато“ по най-добрия възможен начин.

прочети още

РЕДОВНАТА КОНСУМАЦИЯТА НА МАСЛИНИ Е УНИВЕРСАЛЕН ЛЕК ЗА МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ, КАКТО И ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ. 

прочети още

Броят на сортовете маслини, отглеждани по света, е над 600, но малко от тях са подходящи за преработка и производство на маслини, годни за консумация.

прочети още

Днес на пазара пълно с всякакви сортове и разновидности на любимите ни маслини. Не бихме могли да преценим кои са най-вкусните маслини, защото всеки има свой собствен вкус. Целим единствено да Ви насочим как да подбирате наистина качествени маслини сред голямото разнообразие, с което ни е дарила природата.

прочети още
Маслините
22 януари 2020

115 Калории, 1 Протеини, 6 Въглехидрати, 11 Мазнини.

прочети още