5 неща, за които да внимавате при купуването на маслини

5 неща, за които да внимавате при купуването на маслини

16 януари 2020

Ако маслините са сред храните, които обичате да слагате на масата си, то тогава вероятно ще Ви бъде полезно да знаете тези няколко неща, за които да внимавате, когато купувате маслини.

 

Миризма

Ароматът на маслините трябва да бъде чист, свеж, приятен, апетитен. Ако ароматът не Ви допада, и вкусът няма да Ви очарова особено.

 

Мухъл и плесен

Освен когато не става въпрос за специален вид сирене, обикновено гледаме да отбягваме храните с плесен. Маслините са податливи на плесен и микотоксини. Наличието им ще се отрази негативно на вкуса, а и в такова състояние маслините не са и особено полезни.
Оглеждайте внимателно маслините за плесен преди да ги купите. Да се спрете на цели, необезкостени маслини също би било добър избор, защото премахването на костилката прави вътрешната част на маслината още по-удобна за развитието на плесени.

 

Вкус

Разбира се, няма как да пропуснете вкуса. Този въпрос е доста субективен. Важно при избора е да се спрете на маслини, при които се усеща естествения аромат на плода, както и вкуса на маринатата, в която са били приготвени. Твърде киселите маслини обикновено са такива не поради процеса на обработка, а заради добавянето на оцет по-късно. Добре е да избирате не токова кисели маслини.
Проблемът със солта също излиза на преден план. По-добре е да избирате солени маслини. Солта е сред консервантите за предпочитане, а и лесно можете да обезсолите маслините, преди да ги сложите на трапезата. Ако маслините не са солени, то най-вероятно са съхранявани с помощта на други консерванти, които далеч не са за предпочитане.

 

Текстура


Дори и добре узряла, маслината трябва да бъде относително твърда, а не да е на каша, натъртена или сбръчкана (освен когато не говорим за маслини стафида). Избирайте маслини, които се съхраняват в саламура до самото им купуване.

 

Външен вид

 

Здравите, ненатъртени маслини са най-добрите. Колкото по-добре изглеждат маслините – толкова по-вкусни обикновено са! Но трябва да внимавате, особено при черните маслини, защото те може да се окажат боядисани. Винаги проверявайте дали вътрешността на маслината е в същия наситен тъмен цвят като кожата. Ако да – не си купувайте тези маслини. Вътрешността на плода трябва да бъде по-светъл.


Днес зехтинът е разпространен и добре познат продукт. Известни са ни неговите вкусови качества и особености, лечебните му ползи. И днес сме впрегнали силите си да открием още и още нови начини да оползотворим бутилките „течно злато“ по най-добрия възможен начин.

прочети още

РЕДОВНАТА КОНСУМАЦИЯТА НА МАСЛИНИ Е УНИВЕРСАЛЕН ЛЕК ЗА МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ, КАКТО И ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ. 

прочети още

ТАЙНАТА НА ЗЕХТИНА НАЙ - СТАРОТО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО В СВЕТА ИЛИ КАК ЗЕХТИНЪТ ПОМАГА НА ЗДРАВЕТО.

прочети още

Броят на сортовете маслини, отглеждани по света, е над 600, но малко от тях са подходящи за преработка и производство на маслини, годни за консумация.

прочети още
Маслините
22 януари 2020

115 Калории, 1 Протеини, 6 Въглехидрати, 11 Мазнини.

прочети още